28/12/08

AVALUACIO FINAL

Tot llegint l'avaluació de coneixements previs t'adones que després de fer les activitats proposades en l'assignatura, he aprés nous conceptes i les relacions existents entre ells. Hi ha hagut un canvi conceptual respecte als inicis ja que el treball col.laboratiu ha anat construint un nou coneixement. El fet de trobar-me amb problemes plantejats pel consultor, ha fet que busqués recursos tecnològics per superar-los, he hagut de provar nous programes, treballar amb ells per finalment resoldre els problemes (ex: cmaptools). Les dificultats trobades han fet que treballés d'una manera col.laboracionista amb la resta de companys de l'aula, de manera que les seves experiències m'han ajudat a solucionar ls meus problemes, que de fet, pdien o no ser per la resta, en funció dels seus coneixements previs.
El fet d'haver de crear un bloc, ja va ser un repte, i després de dedicar-hi hores, d'equivocar-te i de veure els resultats obtinguts, t'adones que quan tens un “problema”, el fet de buscar una solució i ser capaç d'obtindre una resposta, et provoca un veritable aprenentatge significatiu. De fet, el repte proposat hafet que es crei un bloc a l'escola on treballo, ja que defensar un projecte de revista virtual va agradar i els va convèncer de provar-ho. Si jo nohagués aprés a fer-ho, dificilment m'hagués donat les ganes de proposar-ho i menys de convencer la resta de professorat.
El fet de treballar amb un programa com el cmaptools, ha millorat la presentació dels meus esquemes de treball i d'estudi. És una eina que podré aplicar a la meva feina. A vegades, que per un mateix sigui significatiu l'aprenentatge, està condicionat a que puguis utilitzar-lo habitualment.
El fet de modelar històries, m'ha conscienciat de la necessitat d'aprendre dels coneixements dels altres, de la seva experiència, de poder buscar llocs de comnicació on la C de TIC comença a ser rellevant.
Com la tecnologia s'aplica a l'educació, els recursos apresos, i a més amb la possibilitat d'aplicar-los habitualment aha modificat la meva manera d'entendtre les TE com un recurs que s'ha d'aplicar continuament i no com una matèria sense nexes d'unió amb la nostra tasca diària.
Per aabar, dir que aquesta assignatura que el semestre passat se'm va atravessar, ja va ser un “problema” en els seus inicis, i que ara, mitjançant la resolució d'aquest problema amb l'ajut de la planificació i l'execució, puc dir que he resolt satisfactòriament, que m'ha provocat un aprenentatge significatiu veritable i una construcció de coneixement.
La meva avaluació és una A, ja que el treball planificat, constant i exhaustiu realitzat, es mereix la nota, així com m'ha fet adonar l'autoavaluació proposada.

CONCLUSIONS ACTIVITAT 2.5.

Pel disseny de la fitxa de l'activitat, el primer que vam haver de fer va ser trobar un problema, és a dir, trobar un objectiu (cumplir les normes) i no saber com arribar-hi ( per què som incapaços de seguir les normes?) A més, aquest problema té un valor social i cultural en l'àmbit educatiu en el que està emmarcat.
El problema té dues característiques:
1.Que requereix una representació mental de la situació, això vol dir, que solucionar un problema fa que es construeixi una represetació mental del problema, és a dir, els alumnes han de fer conscients la necessitat de solucionar-ho.
2.Que per solucionar el problema cal manipular activament l'espai del problema. D'aquesta manera generem hipòtesis, les provem i arribem a conclusions.
Segons la distinció que fa Jonassen (1997) aquest és un problema ben estructurat, ja que es tracta d'aplicar unes normes de comportament que els alumnes ja coneixen, la seva aplicació només té una resposta correcta i de fet presenten un procés de solució presentat i prescrit.
En aquest cas el procés reflexiu final motiva el raonament dels alumnes.
El problema plantejat té unes regles:
1.Fer bé la fila
2.Treballar en silenci
3.Mantindre l'ordre de les nostres coses i del material compartit
4.Seure bé a la cadira
La seva solució no és senzilla, ja que han de conèixer les regles, que de fet ja les coneixen, però també han de ser capaços de cumplir-les sense necessitat de que se'ls corregeixi quan no ho fan. Han d'interioritzar les normes de conducta i extrapolar-les posteriorment a altres àmbits on interactuen (a casa, en altres activitats educatives, al carrer....)
La dificultat que tenen els alumnes per seguir les normes de conductes fa que dissenyem l'activitat en funció d'aquesta dificultat que tenen d'adonar-se que no les cumpleixen, per tant, les TIC en aquest cas, ens han facilitat ensenyar-los de manera visual el problema i a la vegada que siguin ells els que descobreixin la manera com cumplir les normes, tot indicant les millores que suposa fer-ho.
Un dels passos importants de l'activitat és l'argumentació que en fan els alumnes, que passa si seguim les normes? Que passa si no seguim les normes? Aquest procés reflexiu que se'ls demana facilita la construcció del coneixement, els ajuda a adonar-se de que les normes hi són per alguna cosa, i que el fet de cumplir-les o no té unes conseqüències, i el fet de reflexionar, fa que siguin conscients d'aquesta necessitat. Posteriorment, les normes es poden aplicar en altres àmbits amb unes conseqüències similars i a la llarga es convertiran en hàbits adquirits que utilitzarem al llarg de la nostra vida. De fet, són normes conductuals que s'apliquen en una societat pel bé propi i dels altres.
El fet de portar a terme una activitat constructivista a través de la resolució de problemes i de l'argumentació ha estat possible al suport de la tecnologia, ja que les imatges i l'enregistrament del clima de treball, ha facilitat el fer-los conscients i que fossin capaços de solucionar el problema a través de la reflexió. El poder cridar-los l'atenció els ajuda a identificar problemes que poden constituir activitats d'aprenentatge significatiu.

27/12/08

MAPA CONCEPTUAL TIC-APRENENTATGE SIGNIFICATIU-MINIPAC 2.5.


Us adjunto el mapa conceptual de l'activitat 2.5.

23/12/08

MATERIAL FOTOGRÀFIC DE LA MINIPAC 2.5

La meva fitxa tractava de que aprenguessin a executar les normes de classe a través de la visualització de fotografies i videos on poguessin veure com infringien les normes. Us envio fotografies de les que ells han vist, han comentat i per suposat, han intentat millorar. Em va sobtar de manera satisfactòria, com ha incidit en els resultats el que ells es veiessin.
BubbleShare: Share photos - Easy Photo Sharing