28/12/08

CONCLUSIONS ACTIVITAT 2.5.

Pel disseny de la fitxa de l'activitat, el primer que vam haver de fer va ser trobar un problema, és a dir, trobar un objectiu (cumplir les normes) i no saber com arribar-hi ( per què som incapaços de seguir les normes?) A més, aquest problema té un valor social i cultural en l'àmbit educatiu en el que està emmarcat.
El problema té dues característiques:
1.Que requereix una representació mental de la situació, això vol dir, que solucionar un problema fa que es construeixi una represetació mental del problema, és a dir, els alumnes han de fer conscients la necessitat de solucionar-ho.
2.Que per solucionar el problema cal manipular activament l'espai del problema. D'aquesta manera generem hipòtesis, les provem i arribem a conclusions.
Segons la distinció que fa Jonassen (1997) aquest és un problema ben estructurat, ja que es tracta d'aplicar unes normes de comportament que els alumnes ja coneixen, la seva aplicació només té una resposta correcta i de fet presenten un procés de solució presentat i prescrit.
En aquest cas el procés reflexiu final motiva el raonament dels alumnes.
El problema plantejat té unes regles:
1.Fer bé la fila
2.Treballar en silenci
3.Mantindre l'ordre de les nostres coses i del material compartit
4.Seure bé a la cadira
La seva solució no és senzilla, ja que han de conèixer les regles, que de fet ja les coneixen, però també han de ser capaços de cumplir-les sense necessitat de que se'ls corregeixi quan no ho fan. Han d'interioritzar les normes de conducta i extrapolar-les posteriorment a altres àmbits on interactuen (a casa, en altres activitats educatives, al carrer....)
La dificultat que tenen els alumnes per seguir les normes de conductes fa que dissenyem l'activitat en funció d'aquesta dificultat que tenen d'adonar-se que no les cumpleixen, per tant, les TIC en aquest cas, ens han facilitat ensenyar-los de manera visual el problema i a la vegada que siguin ells els que descobreixin la manera com cumplir les normes, tot indicant les millores que suposa fer-ho.
Un dels passos importants de l'activitat és l'argumentació que en fan els alumnes, que passa si seguim les normes? Que passa si no seguim les normes? Aquest procés reflexiu que se'ls demana facilita la construcció del coneixement, els ajuda a adonar-se de que les normes hi són per alguna cosa, i que el fet de cumplir-les o no té unes conseqüències, i el fet de reflexionar, fa que siguin conscients d'aquesta necessitat. Posteriorment, les normes es poden aplicar en altres àmbits amb unes conseqüències similars i a la llarga es convertiran en hàbits adquirits que utilitzarem al llarg de la nostra vida. De fet, són normes conductuals que s'apliquen en una societat pel bé propi i dels altres.
El fet de portar a terme una activitat constructivista a través de la resolució de problemes i de l'argumentació ha estat possible al suport de la tecnologia, ja que les imatges i l'enregistrament del clima de treball, ha facilitat el fer-los conscients i que fossin capaços de solucionar el problema a través de la reflexió. El poder cridar-los l'atenció els ajuda a identificar problemes que poden constituir activitats d'aprenentatge significatiu.